7 grunde til at det er sundt at skrive dagbog - Vierbørn.dk

7 grunde til at det er sundt at skrive dagbog

Daniel Jensen

At skrive dagbog er en hobby, der har fulgt os mennesker gennem flere tusinde år. Faktisk kan nogle af de første dagbøger spores helt tilbage til da man byggede pyramiderne i Egypten, og utallige store, historiske personligheder har også skrevet kendte dagbogslinjer. Men hvad gør dagbogsskriveriet egentlig for barnets (såvel som vores) psykiske og fysiske helbred? Det undersøger vi i denne artikel. 

 

1. Hjælper barnet med at udtrykke sine følelser

Det er ikke alt man som barn eller tidlig teenager ønsker at dele med sine forældre. Dog kan det samtidig have konsekvenser at gå rundt og gemme på det indeni. Her kan dagbogen hjælpe barnet med at sætte ord på, hvordan de har det, uden at andre nogensinde behøver at læse det. 

2. Hjælper barnet med at kigge indad, betragte sine følelser og lære sig selv bedre at kende

Når der bliver sat ord på hvordan barnet har det, bliver det lettere at få et overblik over, hvad der sker og se på, hvad de egentlig føler. Gennem dagbogen kommer det hele ned i gear, fordi vi ikke kan skrive lige så hurtigt, som vi tænker. Det giver os plads til at tænke over vores følelser i ro og mag. På den måde er dagbogen en god måde at tackle dem og vide hvad man helst vil gøre nu.

3. Giver barnet et frirum til at dele tanker, tvivl, håb og andet, der ikke kommer andre ved! 

Barnets sind har en farverig fantasi fyldt med kreative ideer, håb og drømme for fremtiden. I dagbogen kan barnet være helt sig selv og udvikle sit eget univers, med alt hvad der fylder noget i hans/hendes verden, lige fra hobbyer og interesser til ideer og drømme, der skal udfolde sig. Dagbogen er fri til at skrive og tegne, præcis som barnet har lyst til. 

4. Gør det lettere at få vendt hverdagens udfordringer

Nogle gange kan lidt skriblerier gør det lettere at se situationen i et nyt lys. Er barnet
bekymret eller bange for noget, kan det være en god idé at skrive tankerne ned og på den måde gøre det tydeligere for barnet selv, hvad de føler samt få ideer til, hvordan de kan tackle det. Dagbogen er ikke en direkte problemløser, men er en god måde at kaste perspektiv over en situation og opdage, at det hele måske ikke er så træls og skræmmende, som de først troede. Senere kan det være sjovt at se tilbage og læse, hvordan man havde det i den givne situation, og genopdage, hvordan man løste det dengang. 

5. Udvikler barnets kreative evner og deres fortælleteknikker

Børn elsker at udfolde sig kreativt og gør det på vidt forskellige måder. Det kan være ved at tegne, danse, fortælle en historie eller noget helt andet. I dagbogen kan barnet både blive rutineret med at skrive fortællinger fra sit liv og være kreativ med skønne tegninger og flotte farver. Det vil blive mere og mere naturligt for barnet at fortælle historier, også i det skrevne format. 

Se vores udvalg af dagbøger

6. De fysiske og psykiske fordele ved at skrive dagbog

Der er blevet forsket en del i hvilken effekt dagbøger har på vores helbred. At sætte ord på sine følelser, uanset om det er i skreven form eller overfor et andet menneske, er utroligt vigtigt for vores helbred. Ved at skrive dagbog kan vi blive mindre angste og det kan have en positiv effekt overfor personer, der lider af depression. 

Samtidig kan det styrke vores hukommelse, fokus og forbedre vores søvn. Det skyldes også at vi får skrevet vores bekymringer eller spekulationer ned, før vi lægger os til at sove, så vi kan få en god nattesøvn. 


Alene det at være bevidst om dine følelser og have en måde at bearbejde vanskelige oplevelser på, vil have en stor indflydelse på dit helbred. 

7. Bevarer minderne præcis som barnet oplevede dem

Ud over de fordele der er ved at skrive dagbog lige her og nu, vil den også være nostalgisk i fremtiden. Forestil dig at dit barn finder dagbogen frem om 10 år og mindes præcis hvilken situation de var i og hvordan de havde det. Det kan være en utroligt underholdende oplevelse, og på den måde fungere som en tidskapsel, der sender os mange år tilbage i tiden. 

Skriv en kommentar